Carl Gustav Jung / Drobky z díla

11.10.2015 22:32

 

"Ten, kdo dosáhl vědomí současnosti, je nutně osamocený."

"Výkon, užitečnost atd. jsou ideály, které zřejmě ukazují cestu ze zmatku problémů. Jsou to hvězdy, které nás vedou k rozšiřování a upevňování našeho fyzického bytí, k zakořenění do světa, ale nikoli k dalšímu rozvoji lidského vědomí, totiž toho, co nazýváme kulturou."

"Pohled na základ západní duše je z hlediska intelektuálního, jakož i morálního a estetického málo vábný. S vášnivým zaujetím, jakému není rovno, jsme kolem sebe sice vybudovali monumentální svět, ale právě proto, že je ten svět tak náramně velkolepý, je také všechno velkolepé venku, a to, co pak nacházíme v základu duše, musí být nutně takové, jaké to je, totiž nuzné a nedostatečné."

"Západ se duševně zruinoval do té míry, že musí popírat pravzor člověkem neovládnuté a neovladatelné duševní síly, totiž samotného Božství, aby se vedle již pohlceného zla zmocnil ještě dobra."

"Ale co konečně chceme v době, kdy dokonce povolaní představitelé křesťasnských náboženství veřejně projevují svou neschopnot pochopit podstatu náboženské zkušenosti."

"Duševní život kulturního člověka má zcela problematický ráz, ba není bez problematičnosti vůbec myslitelný."

"Vydělávání peněz, sociální existence, rodina, potomstvo - to všechno je pouhá přirozenost, žádná kultura. Kultura je mimo přirozený účel."

"Pravdu je třeba hledat nikoli v nás, nýbrž v obrazenBožím, který se v nás nachází."

"Kdo jde sám k sobě, riskuje setkání se sebou samým."

"Moudrost a výšiny ducha mimo rozum, to co je dobrotivé, pečující, snášenlivé."

Pro verzi v Power pointu klikni zde www.slideshare.net/takeshikikujiro/c-g-jung-pozdn-mylenky

 

Zpět

Novinky

Všechny články

Kontakt

Spirituální poradenství

Spiritualno © 2013 - 2022 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si www stránky zdarma!Webnode